Geen categorie

HOW TOU: Ondernemen | #2

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Benieuwd naar hoe het er bij ons aan TOU gaat achter de schermen? Eens in de maand schrijven we kort over onze hoogtepunten, dieptepunten, verrassende gebeurtenissen en tips.

De LinkedIn- en Instagram-post die we online geplaatst hadden tijdens ons oester en cava momentje, nadat we de KvK hadden bezocht, had al onze verwachtingen overtroffen. 1500 mensen op de website? Honderden likes op LinkedIn en duizenden mensen die het bericht hadden gezien? Euforisch en vol goede moed gingen we aan de slag om alles goed op poten te kunnen zetten.

Onze eerste klanten hadden zich aangemeld en ons eerste uitje was een feit. Moesten we mee, om het te testen? Of moesten we ze op pad laten gaan en van een afstandje toezien of het allemaal zou lukken? We besloten met het eerste uitje toch maar mee te gaan. En dat was een goed idee geweest; zo konden we zelf de activiteit als klant ervaren.

Met een goede portie zelfkritiek gingen we na het eerste – geslaagde – uitje aan de slag om onze service en bedrijfsvoering op te krikken. De tou-dou list voor ons groeide gestaag; we zagen ineens hoeveel er wel niet komt kijken bij het opzetten van een eigen onderneming. Van legal (algemene voorwaarden, contracten, privacy policies) tot het doorontwikkelen en onderhouden van de website (marketing, UX/IX, de vragenlijst) en van het vinden van nieuwe samenwerkingen tot het begrijpen waarom klanten wel, of juist niet, een uitje via ons willen boeken.

Om te zorgen dat we goed op weg bleven hebben we zoveel mogelijk structuur aangebracht in onze onderneming. Vaste dagen waarop we meeten, vaste taakverdeling. Duidelijke korte en lange termijndoelen voor ogen.

Mede doordat we zelf zo enthousiast waren over waar we mee bezig waren, maar ook door het enthousiasme van de mensen om ons heen, merkten we dat het aantal uitjes dat we verkochten gestaag groeide. Wat ons ook enorm motiveerde, was alle hulp die we aangeboden kregen. Mensen die tips gaven, maar ook mensen die een helpende hand aangeboden hebben. Via via bleken we ineens een groot netwerk vol ondersteuning om ons heen te hebben.

En het allerleukste? We zijn hard aan het werk, maar zo voelt het helemaal niet. Hoe lang zouden we dat vast kunnen houden?

Geef een reactie

nl_NLDutch
×
%d bloggers liken dit: